Sunday 24 February 2019

Egyszemélyes főiskola a teaültetvényeken


18 Feb.
Tárak ismét meglátogat vagy másfél tucatnyi fiatallal a Himalája teültetvényeiről. Elmondja, hogy az ültetvények világa zárt világ, ahonnét nehéz kikerülni. A lányok és az asszonyok általában tealeveleket szednek, a férfiak az üzemekben dolgozzák fel azokat. Napi keresetük nem sokkal több, mint másfélszáz rúpia, azaz mintegy nyolcszáz forint, ami épp hogy csak a megélhetésre elég. Házat a teaültetvény ad nekik, és mivel saját házra sohasem fog telni, mindvégig ide vannak kötve. Az ültetvényeken mintegy tíz százalék az adminisztratív személyzet, és ugyanennyi a szakszervezetis. Az adminsiztratív személyzet különösen jól él. A szakszervezetek tehetetlenek.


A most hozzám látogató diáktársaság más mint a három évvel ezelőtti. Nekik már nem Sántinikétan az első utazás. Bár van köztük két általános iskolás is, a legtöbben egyetemisták a helyi Indirá Gándhí Nyilvános Egyetemen. Itt hétvégente van tanítás, de sokszor nem éri meg elmenni a városba miatta. Tárak tanítja a fiatalokat délelőttönként. Minden nap két másfél órás órát ad. Az elsőt tizenkettedikeseknek, hogy felkészítse őket az egyetemre, a másodikat vizsgára készülő egyetemistáknak. Azt mondja, hogy ezek alatt az évek alatt nagyjából megismerte az egyetemi tantervet, és tudja, hogy miből kell a diákokat felkészíteni. Utána a jelenlevők ebédet kapnak. Vagy kéttucatnyi embernek készül Táraknál ebéd. Azt mondja, ezt havi tízezer rúpiából oldja meg. Ez Angliában három-négy éttermi vacsora árának felel meg. Az év egyik nagy kihívása a végzős középiskolások egyetemre küldése. Bár igyekszik ösztöndíjas helyekre küldeni a fiatalokat, a felvételikhez nagy pénzek kellenek. Mivel a diákok a hátrányos helyzetű kasztokhoz tartoznak, ezért a számukra fenntartott egyetemi helyekre viszonylag könnyen bejutnak. Fontos azonban olyan egyetemet találni nekik, ahol színvonalas a tanítás is, mint például a Tata intézetek Gauhátíban, Mumbaiban és Mangalúruban. Jelenleg Tárak mintegy százhúsz diákot segít, és nagyon büszke rá, hogy van végzett diákja, aki havonta hetvenezer rúpiát, azaz három-négyszázezer forintot keres. Ez a tudat a többi diáknak is óriási ösztönzést ad.
Délután Tárak általában terepre jár ki. Ha emberkereskedelemről számolnak neki be, akkor igyekszik a rendőrséggel azt megakadályozni. Mindig akad alkalmi tennivaló. Elmondja, hogy egyszer egy egyhetes csecsemőt vivő tizenöt-tizenhat éves lánnyal találkozott az úton. Megtudta tőle, hogy évekig Delhiben dolgoztatták, de mikor terhes lett, elbocsátották. Hazajött a szüleihez, de ők nem fogadták be. Most éppen úton van, hogy talán valamelyik nagybátyja befogadja. Mivel napok óta alig evett valamit, végül Táraknál kötött ki egy normális étkezésre.
Az általa tanított diákokat Tárak igyekszik társadalmi munkára fogni. Indiában alig van szemételtakarítás, és a települések környéke általában szeméttel teli. Három szeméttel elborított területből a diákok parkokat csináltak, amit a helyiek aztán értékeltek is. Diákjaival Tárak igyekszik a lézengő gyerekeket újraiskolázni több-kevesebb sikerrel. Sok gyerek sikerélmény hiányában kimarad az iskolából. A tanárok is gyakran hiányoznak, és az órák el-elmaradnak. További munka az öregek gondozása, amit a diákok ádzsádzsínak, azaz néni-bácsinak hívnak. Vasárnaponként elmennek nagyon beteg emberekhez, megfürdetik őket, és kitakarítják a házukat.

No comments:

Post a Comment